28 Haz 2009

Tokat Yemekleri



KEŞKEK

Bütün yarma, nohut, kemikli et, yağ, tuz, kara biber. İlikli kemikli et akşamdan çemenlenir ve bekletilir. Keşkeğin pişeceği tencereye etler alınır, ü

zerine tuz ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Suyu azalınca et pişmemişse tekrar su konulur ve pişmeye devam edilir. Et piştiğinde suyu yeterli ise tekrar su verilmez. Ayıklanmış ve yıkanmı

ş yarma ve nohut katılır. Tuz ilave edilir. Baharatları atılır. Ağır ateşte

pişmeye bırakılır. Yarmaları ve nohudu istenilen derecede pişmemişse tekrar su verilir. Yarı pişmiş durumda iken y

ağı eklenir ve pişmesi tamamlanır.

NOT: Taze etle olabileceği gibi kurutulmuş etle de pişebilir. Sıcak sıcak sofraya alınır. Tahta kaşıkla piştiği tencere

den yenilmesi tercihlidir. Tabaklara dağıtım yapılmaz. Kış sabah kahvaltısında ve öğle vaktinde tercih edilir. Yanında ayran,kuşburnu ezmesi ve turşu tercih edilir.



BAT

Yeşil mercimek, yeşil soğan, yeşil biber, maydanoz,

kuru soğan, domates salçası, dere otu,

reyhan, domates, kıyılmış ceviz, ince bulgur, tuz, kimyon ve kara biber malzemelerinden

yapılır.

Yeşil mercimek önce haşlanır, suyu süzülmeden

bırakılır, yukarıdaki malzemeler doğranarak soğumuş olan mercimeğe katılır. Biraz su ilave edilir. Hafif ve besin değeri yüksek

bir soğuk yemek olarak servise sunulur.



BAKLA DOLMASI

İç bakla, ince bulgur, domates salçası, reyhan, kuru soğan, maydanoz, tuz, kara biber, yağ

ve parçalanmış et malzemelerinden yapılır.

Bakla önce ıslatılarak ikiye kesilir, kabuğu soyulur. İnce bulgur ve diğer malzemeler birbirine karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Daha önce salamura yapılmış asma yaprağına irice sarılır. İçine parça et konmuş kazana dolmalar dizilir. Üzerine kıyılarak yağda öldürülmüş dörtlü ilave edilerek, kısık ateşte pişirilir.






MADIMAK

Tokat’ın yemek kültürünün en güzel örneklerinden biri olan madımak

çayır ve meralardan toplanır.

Ayıklandıktan sonra yıkanır. İnce ince doğranıp,

tekrar yıkanarak süzgeçten geçirilir. Bir kazanda

kıyılmış soğan, yağ ve pastırma ile karıştırılıp, s

oğan ölünceye kadar beklenir. Daha sonra madımak konur.

Biraz bekledikten sonra bulgur ve su ilave edilir.

Tuz atılarak iyice pişinceye kadar beklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Photo Gallery (Sesli Dinleyiniz-Please Listen With Music)


Tokat in Turkey

Tokat Kalesi